Piano stemmen en onderhoud door onze specialisten

Service d'Accord et Entretien de piano par la maison Hanlet

Een aanzienlijke investering

Een piano is een belangrijke investering die vele jaren kan meegaan als hij goed wordt onderhouden. Jaarlijks stemmen van een piano is het minimum dat wordt aanbevolen. Schakel een vakman in die weet hoe je een piano stemt zonder het risico te lopen dat breekbare onderdelen worden beschadigd.

Naast het stemmen van de piano zijn dagelijks onderhoud en verzorging van groot belang. Wij willen u, de nieuwe eigenaar, graag enkele eenvoudige tips geven die u onmiddellijk in praktijk kunt brengen om optimale prestaties en een lange levensduur van uw piano te garanderen. 

Piano stemmen en afstellen moet altijd door een specialist worden gedaan

Een team van stemmers, dat al vele jaren aan het huis verbonden is, biedt u zijn diensten aan van maandag tot vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.

De service na verkoop is een belangrijk criterium bij de keuze van een verkooppunt. Alleen een regelmatige stemming en onderhoud van de piano door een bekwame technicus kunnen immers een optimale levensduur van het instrument waarborgen. Piano’s HANLET wordt in dit opzicht erkend en zeer gewaardeerd.

Bent u op zoek naar een pianostemmer in Brussel of in België? Neem contact met ons op!

Optimaliseren van uw piano omgeving

Optimale omstandigheden zorgen voor een superieure geluidskwaliteit: 

Uw piano zal des te beter werken en een harmonieuzere klank voortbrengen als de temperatuur en de vochtigheidsgraad juist zijn. Het is ook belangrijk dat de ruimte waarin uw piano staat goed geventileerd is. Over het algemeen is een relatieve vochtigheid tussen 40 en 45 procent ideaal voor piano's. Door het gebruik van materialen als hout, vilt en stof zijn veel onderdelen zeer kwetsbaar. Als ze niet goed worden onderhouden, kunnen ze snel beschadigd raken. Daarom kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor schade als gevolg van onjuist gebruik, ruwe behandeling of langdurige blootstelling van het instrument aan onjuiste omstandigheden. Na langdurige blootstelling aan ongunstige omstandigheden is het zelfs mogelijk dat professioneel onderhoud en stemmen van uw piano de schade niet meer zal kunnen herstellen.

Wat is het effect van vochtigheid op een piano? 

Vilt, doek, leder en houten precisie-onderdelen (waarvan sommige worden bewerkt volgens normen met toleranties tot 1/100 mm) die in essentiële onderdelen van de piano, zoals het mechaniek, worden gebruikt, zijn uiterst gevoelig voor vocht. Overmatig vocht dempt de werking van de hamers en produceert onduidelijke tonen. Bovendien kan het de interne onderdelen doen roesten en kleven. Het is belangrijk de situatie te verhelpen en de piano een onderhoudsbeurt te geven voordat dit gebeurt. Neem contact met ons op om in contact te komen met ons team van professionele stemmers, om uw piano te onderhouden en af te stellen voordat er te veel schade wordt aangericht.

Hoe kan de piano tegen overmatige vochtigheid worden beschermd?

Sluit op bewolkte of regenachtige dagen alle ramen in de kamer waar de piano staat. Zorg er ook voor dat u het deksel na elk gebruik sluit. Pas vooral op voor overmatige vochtigheid als u in een gebied woont met de volgende beschrijvingen:

  • Aan zee of in een regenachtig of vochtig gebied
  • In een vallei, in een huis dat op een heuvel staat of in een gebied waar het water niet goed wordt afgevoerd
  • In een betonnen gebouw van minder dan twee jaar oud
  • In een ruimte waar de luchtuitlaten naar een kamer zijn gericht, of in een donkere kamer op het noorden

Pas ook op voor overdreven droogte

Als overmatige vochtigheid al een probleem is, is overmatige droogte nog gevaarlijker, vooral als verwarmings- of airconditioningsystemen worden gebruikt om kunstmatige droogte in de ruimte te creëren. Wanneer de piano in een van nature droog klimaat wordt gebruikt, bevat hij voldoende natuurlijk vocht om overmatige uitdroging te voorkomen. Als de lucht echter te droog is (lage relatieve vochtigheid), kunnen de houten en vilten onderdelen krimpen. In extreme gevallen kunnen de carrosserie, de verbindingen en andere gelamineerde onderdelen zelfs losraken, ondanks zorgvuldige montage. Lichte vervorming van de onderdelen kan ruis veroorzaken en de pinnen kunnen losraken, waardoor de piano moeilijk te stemmen wordt. Om overmatige droogte te voorkomen, is het het beste een groene plant of een luchtbevochtiger te plaatsen in de kamer waar de piano staat.

Gemakkelijke verzorgingspraktijken en goede gewoonten

Stof uw piano regelmatig af

Stof kan de werking van de hamers dempen en lawaai veroorzaken. Stof de piano regelmatig af met een zachte doek of plumeau en veeg de gelakte delen af met een zachte doek.

Houd het toetsenbord schoon

Het toetsenbord moet regelmatig met een zachte, droge doek worden afgeveegd. Gebruik nooit schoonmaakmiddelen op alcoholbasis; dit zal barsten in de toetsen veroorzaken. Als het toetsenbord erg vuil is, veeg het dan af met een doek die in een sopje is gedrenkt en goed is uitgewrongen. Gebruik hiervoor niet dezelfde doek als die waarmee u het oppervlak van de piano heeft gereinigd. Het is een goede gewoonte om nooit piano te spelen met vuile handen. Zo blijft het toetsenbord langer schoon.

Plaats geen voorwerpen op de piano

Een zwaar voorwerp dat op de piano wordt geplaatst kan de toon beïnvloeden of luidruchtige trillingen veroorzaken. Hoe aangenaam het ook lijkt om een vaas met bloemen op de piano te zetten, als deze zou morsen en er water in de piano zou lopen, zou dit ernstige schade kunnen veroorzaken. Water veroorzaakt roest op de metalen onderdelen van de piano en beschadigt de hamers en het mechaniek. Om kostbare incidenten te voorkomen, mag u best nooit iets anders dan muziekpapier (partituren) of een metronoom op de piano leggen.

Vermijd contact met bepaalde materialen en vermijd morsen van vloeistoffen op de piano 

Vermijd contact van de piano met de volgende producten:

  • Plastic producten
  • Vinyl producten
  • Elk product dat alcohol bevat
  • Vloeistoffen zoals cosmetica, insecticiden of spuitbussen van welke aard ook
  • Verdunners of producten op basis van aardolie

Maak er een gewoonte van uw piano regelmatig te onderhouden en te stemmen

Waarom regelmatig onderhoud? 

Regelmatig onderhoud van uw piano is te vergelijken met het innemen van vitaminen. Als je regelmatig vitamines inneemt, voel je je meestal beter en presteer je beter. Bovendien helpen vitaminen u bepaalde gezondheidsproblemen en andere ziekten te voorkomen. Hetzelfde geldt voor het regelmatige onderhoud van uw piano. Regelmatig onderhoud houdt de prestaties van uw piano (en uw tevredenheid) intact. Ook kunnen "progressieve" problemen snel worden verholpen, voordat kostbare reparaties nodig zijn. Daarom raden wij u aan een regelmatig onderhoudsschema voor uw piano op te stellen.

Stemming en afregeling:

Piano's zijn delicate instrumenten die regelmatig professionele aandacht vereisen. Er zijn twee hoofdtypen van professioneel piano onderhoud: stemmen en afstellen.

Het stemmen van een piano houdt in dat de toonhoogte van elke noot wordt gecorrigeerd door de snaren aan te spannen. Elke pianosnaar wordt normaal gespannen tot een spanning van ongeveer 90 kilo (198 pounds). Door het gebruik worden de snaren echter slap en verliezen ze aan spanning, waardoor de piano ontstemd raakt. De snaren moeten ten minste tweemaal per jaar worden gestemd om de oorspronkelijke spanning te herstellen.

De afstelling of afregeling betreft het gehele pianomechanisme, het klavier en de pedaalbeweging. Correct stemmen is bijzonder belangrijk voor vleugels. De kwaliteit van de prestaties van de piano hangt af van de nauwkeurigheid van de stemming.