Goed om te weten voordat u een piano koopt

Hoe lang gaat een piano mee?

De levensduur van een piano hangt af van vele factoren. Een piano van een groot merk gaat bijvoorbeeld ongeveer 60 jaar mee, of zelfs 100 jaar voor de prestigieuze modellen. Bij dubieuze merken ziet u al na een paar jaar slijtage... 

De berekening is dus snel gemaakt: het is financieel interessanter om vanaf het begin een piano van goede kwaliteit te kopen. De investering kan in het begin hoger uitvallen, maar het bespaart u veel reparaties die zeer kostbaar kunnen zijn.

Is de leeftijd van een piano van invloed op de prijs ?

In tegenstelling tot andere instrumenten, verliezen piano's hun waarde na verloop van tijd. Er is geen restwaardetabel voor piano's. De leeftijd van het instrument alleen is niet bepalend voor de waarde ervan.

Reparaties verlengen de levensduur van een piano, maar maken er nooit een nieuw muziekinstrument van. Regelmatig onderhoud en goede opslagomstandigheden zullen u echter in staat stellen zo lang mogelijk van uw piano te genieten en zullen zorgen voor een eerlijke prijs, mocht het instrument worden doorverkocht.

Hoe weet ik welke piano ik moet kopen?

Zoals bij elke aankoop is de goedkoopste zelden de voordeligste. Pas op voor te verleidelijke kortingen: ze verbergen vaak een korting op diensten en kwaliteit. Geen service na verkoop, geen voorbereiding of afstelling van instrumenten, producten die "niet helemaal" nieuw zijn, enz... Er kunnen veel onaangename verrassingen zijn.

Er zijn veel goede merken op de markt. Een goed advies dat wij u kunnen geven is om een pianomerk te kopen dat zich bewezen heeft. Als u dat niet doet, vindt u er over een paar jaar misschien geen meer. Dit zal ook gevolgen hebben voor de wederverkoopprijs, garantie of benodigde onderdelen. Een piano van een serieus merk is gemakkelijker door te verkopen, waardoor het verschil tussen de aankoopprijs en de voorverkoopprijs van een tweedehands model kleiner wordt.

Hoe en met welke materialen worden piano's gemaakt?

Sommige dealers zullen proberen u een instrument te verkopen door erop te wijzen dat het een metalen frame heeft. Alle huidige piano's hebben een metalen frame, wat een goede stemming mogelijk maakt, maar geen garantie is voor de kwaliteit van de piano. Ook het voor de kast gebruikte hout heeft geen noemenswaardige invloed op de geluidskwaliteit. Alleen de kwaliteit van het hout van de zangbodem is belangrijk. 

Voor de patriotten: geloof niet alles wat u verteld wordt, de Belgische piano bestaat niet meer. Sommige dealers monteren onderdelen die in Azië zijn gemaakt, en proberen het geheel door te verkopen onder het "label" "Belgisch instrument". Het spreekt vanzelf dat dergelijke instrumenten niet meer Belgisch zijn en eerder "Made in Asia"...

Hoeveel toetsen zitten er op een piano?

Het aantal toetsen kan variëren afhankelijk van het model en type piano. Rechte piano's, vooral die gebruikt worden om piano te leren spelen, hebben over het algemeen 88 toetsen. Vleugels zijn meestal uitgerust met 88 toetsen, hoewel sommige prestigieuze modellen, die voor professionele concerten worden gebruikt, met 92  of zelfs met 97 toetsen komen.

Hoe meer toetsen een piano heeft, hoe duurder hij gewoonlijk is. Deze extra toetsen zijn echter nodig voor professionele musici om bepaalde werken te kunnen spelen. Deze piano's met groot bereik hebben traditioneel een betere klank. Digitale piano's kunnen een vergelijkbaar aantal toetsen bieden als akoestische piano's. Ze hebben meestal 61 tot 88 toetsen, maar de beste digitale piano’s beschikken over de klassieke 88 toetsen. 

Wat is de beste piano om mee te beginnen?

Om te beginnen met piano leren spelen is de meest voorkomende aanbeveling om een akoestische piano te gebruiken in plaats van een elektronische piano. Deze hebben een betere aanslag (een verbeterde tactiele gevoeligheid) en een authentieker geluid en resonantie(galm). Beide aspecten kunnen beginners helpen om op natuurlijke manier een betere techniek te ontwikkelen en de nuances tussen de verschillende noten die zij spelen beter te onderscheiden. Rechte piano's worden vaak beschouwd als een goede optie voor beginners. Ze zijn betaalbaarder dan vleugels en bijzonder compact. Daardoor zijn ze gemakkelijker te installeren in uw huis of flat.

Merk echter op dat de keuze van een piano afhangt van uw behoeften, maar ook van uw voorkeuren. Als u wilt genieten van alle voordelen van een elektronische piano of een hybride piano, is dit ook een geldige keuze. Hou in gedachten dat bij het leren van piano het begrip plezier voorop staat. Om er zeker van te zijn dat u de juiste keuze maakt, kunt u uiteraard het beste een ervaren pianoleraar of een van onze medewerkers raadplegen.

Onze piano's