Metronome

 • Taktell-Piccolino noir

  Wittner Piccolo Black

   

 • Taktell-Piccolino noir

  Wittner Piccolo Ruby Red

   

 • Taktell-Piccolino noir

  Wittner Piccolo Ivory

   

 • Piccolino Brown

  Wittner Piccolo Brown

   

 • Taktell-Piccolino Ruby Red(brun)

  Wittner Taktell Quarz QM-2

   

 • Wittner M 816 Pyramide

  Wittner M 816 Pyramide

   

Toont 1 - 6 van de 6 items

Metronoom: prijs en nut

Wil je een metronoom kopen? Om een weloverwogen keuze te maken, moet met een aantal kenmerken rekening worden gehouden:

 • Wat is een metronoom?
 • Wie heeft er een metronoom nodig?
 • Wat is een mechanische metronoom en wat is het verschil met een elektronisch model?
 • Hoeveel kost een metronoom?

Wat is een metronoom?

Een metronoom is een instrument dat een hoorbaar en soms visueel tempo aangeeft, waarmee de snelheid wordt aangegeven waarmee muziek op de piano of een ander instrument moet worden gespeeld. Met de metronoom kunt u het tempo aanhouden en het stuk aan de juiste snelheid spelen.
De snelheid van het stuk wordt op de partituur aangegeven: dit is de metronomische aanduiding. Meestal volgend op de bewegingsaanduiding (Adagio, Andante, Allegro, Presto, ...), is het een notenfiguur (witte, achtste noot, kwartnoot, ...) gevolgd door een gelijke en een getal (dat het aantal slagen per minuut (BPM) aangeeft).
Het gebruik van een metronoom stelt de musicus in staat gedurende het gehele stuk met regelmaat in het ritme te spelen.

Wie heeft er een metronoom nodig?

Ritmisch spelen is heel belangrijk voor elke muzikant. Een stuk dat in het verkeerde tempo wordt gespeeld, zal niet harmonieus klinken. Om het ritme van een stuk te respecteren, is het raadzaam een metronoom te gebruiken, althans bij het leren van een nieuwe partituur.

Sommige mensen hebben een bijzonder goed gevoel voor ritme, en zij hoeven maar naar een stuk te luisteren dat door een volleerd musicus wordt gespeeld om het juiste tempo te kunnen reproduceren.

Niettemin, om een nieuw stuk te leren door de partituur te ontcijferen, brengt het gebruik van een metronoom een zekere nuttige strengheid.

Beginnende pianisten die les krijgen op de muziekschool leren vanaf de eerste stukken die zij spelen een metronoom te gebruiken. Het ritme van de eerste geoefende stukken zal veel trager zijn dan voor complexe partituren. Met de jaren, oefening en ervaring, zal het vinden en aanhouden van het juiste tempo zonder een metronoom gemakkelijker worden.

Wat is het verschil tussen een elektronische en een mechanische metronoom?

De traditionele metronoom is mechanisch. Het is een slingersysteem dat het tempo aangeeft, in een houten of plastic doos. Net als bij de oude klokken, moet je de slinger met de hand opwinden. Zijn grote voordeel is dat hij geen batterijen nodig heeft. Een schaal op de slinger wordt gebruikt om het tempo te bepalen.
De mechanische metronoom is solide en een mooi accessoire.

De elektronische metronoom is een klein doosje met een digitaal display. Het biedt een breder scala aan instellingen. Het volume kan worden aangepast, en op sommige modellen kunt u een hoofdtelefoon aansluiten. Hoewel hij goedkoper is dan een mechanische metronoom, is hij ook kwetsbaarder en kan hij stuk gaan.

Hoeveel kost een metronoom?

Het hangt allemaal af van het type metronoom dat u wilt kopen. Zoals hierboven vermeld, is een elektronische metronoom over het algemeen goedkoper maar kwetsbaarder. Je kunt ze al voor 20 euro vinden. Maar sommige modellen hebben een hoofdtelefoonuitgang, een tuner of een hoger volume. Deze kosten meer.

Je kunt Wittner metronomen al vanaf 50 euro op de markt vinden. Wij hebben een ruime keuze van dit merk, dat al tientallen jaren bekend staat om zijn kwaliteit.

Koop een metronoom van Hanlet

Hanlet heeft ervoor gekozen om alleen metronomen van het merk Wittner aan te bieden. Dit merk onderscheidt zich door zijn kwaliteit en de duurzaamheid van zijn producten. Wat je muziekinstrument ook is, deze metronomen zullen je begeleiden op je muzikale reis.

Wij bieden een breed scala aan mechanische metronomen. Sommige modellen zijn meer klassiek, met of zonder bel. Wij hebben ook fantasiemodellen voor kinderen, in de vorm van dieren. Tenslotte bieden wij een op batterijen werkende metronoom aan: de Wittner Taktell Quartz QM2. Deze biedt de mogelijkheid om het tempo te volgen via een oortelefoon.