Faq

Is het transport in de prijs ingebrepen?

Het transport is meestal in de prijs inbegrepen. Informeer uzelf tijdens uw aankoop.

Waarom moet mijn piano gestemd worden?

Het is belangrijk dat een piano 'op toonhoogte' blijft. Deels om de duurtijd van u piano te garanderen, deels voor de muziekklank. Pianobouwers bevelen meestal twee stembeurten per jaar aan.

Nieuwe piano of tweedehands?

Niettegenstaande dat piano's al lang bestaan is er deels een technologische evolutie die niet stilstaat. De grote merken hebben een departement van onderzoek en ontwikkeling. Die brengen dikwijls verbeteringen aan hun nieuwe instrumenten aan. Een nieuwe piano geniet dus van de laatste evoluties en ervaringen opgedaan.

Er zijn natuurlijk interessante tweedehands piano's maar men moet oppassen. Een mooie buitenkant betekent niet noodzakelijk een perfecte binnenkant. Het instrument kan sterke schommelingen meegemaakt hebben zoals temperatuur, luchtvochtigheid, te droog, muizen, gebrek aan onderhoud,(zelfs al heeft de piano weinig dienst gedaan)   waterschade,etc.

Goede tweedehands piano's zijn daarom meestal aangeboden door professionelen die de piano's goed geëvalueerd en gerestaureerd hebben, volgens de regels van het piano vakmanschap.

Wij bieden een breed gamma aan nieuwe en tweedehands piano's aan. De vergelijking is dus gemakkelijk.

Wat te denken van de YAMAHA U1, U2, U3, C3 van de jaren 60, '70, '80 en '90 uit parallel import?

1. Deze piano's genieten niet van de Yamaha garantie.  Integendeel, zij zijn voor Yamaha een slechte reclame.

2. Ze zijn niet vergelijkbaar met nieuwe piano's, specifiek omdat ze geen technologische evolutie ondergingen die het merk sindsdien toevoegde.

3. Deze piano's zijn meestal zwaar belast en bespeeld geweest in conservatoria: hamers en bassnaren zijn helemaal opgebruikt. Wanneer de piano's echt zeer zwaar gebruikt zijn worden deze via China deels opgelapt. Maar de restauratie is heel karig via locale witte producten en  van erg lage kwaliteit.

4. Piano's houden meestal niet goed hun stembeurt 

5. Hun eerste levensfase was in een tropisch klimaat en zeer vochtig, zeer contrasteren met ons mild klimaat: het hout van de essentiele structuur van de piano(zangbodem, klavier, stembalk) kan barsten tijdens een strenge winter. 

Conclusie: deze piano's zijn te vermijden,maar, af en toe, in de grote massa, is er een piano die nog over goede elementen beschikt.  Alleen een gespecialiseerde technieker, en onafhankelijk, kan dit beoordelen..

Akoestische piano of digitale piano?

Buiten zijn "piano" kwaliteiten, beschikt de digitale piano over vele voordelen : laag gewicht, geen onderhoud, weinig impact van weerschommelingen, kan in silent modus(hoofdtelefoon), laag budget

Deze zijn dus een goed alternatief voor akoestische piano's van dubieuze kwaliteit of oorsprong.

Niettemin, is het altijd beter een akoestische piano te hebben  van goede kwaliteit, die u een onevenaardbaar speelplezier zal geven tijdens vele en vele jaren.

Een digitale piano kan tijdens de eerste 2 à 3 jaren een nuttig en voldoende leerinstrument zijn. Nadien raden wij u een akoestische piano aan.

Kan men een Silent Systeem op een akoestische piano laten installeren?

In theorie is het antwoord "'ja" maar het is niet aangeraden : een silent systeem is een kit die de natuurlijke speelkwaliteit van uw piano kan verminderen. De afregelling van de speelmechaniek zal zeker aangetast zijn.

Het Silent piano systeem van Yamahe of Schimmel wordt tijdens de bouw van de piano in de fabriek aangebracht. Dit omdat het plaasten van de optische componenten extreem geavanceerde kwaliteiten en vakmanschap vraagt, alsook grote schaal productie om een ideal resultaat te behalen.

Heeft een piano veel onderhoud nodig?

Neen : een zachte doek voor meubels, en een regelmatige stembeurt zijn voldoende.

Is de aankoop van een nieuwe piano een goede investering?

Het is vooral een investering in plezier!  De verkoop waarde zal in evenredige waarde zijn met zijn leeftijd, zijn merk en de algemene staat van het instrument. Als u niet zeker bent de om de piano lang bij te houden, kies dan voor huurkoop.

Een piano van een serieus merk en erkend, zal zich makkelijker verkopen.

Restauren van mijn piano?

De meeste piano's kunnen terug opgeknapt worden naargelang uw vereisten. Dit betekent een belangrijke kost. Elk restauratie is specifiek, daarom bekijken we samen met u of een restauratie de moeite waard is.